Artis WP

Osnovni problemi u proizvodnji proizlaze zbog nepoštovanja ili nemogućnosti (plastenici, staklenici) provođenja plodoreda (4-5 godina) iz ekonomskih i drugih razloga I zbog toga poljavljulju se štetočine kao što su NEMATODE I dolazi do jako ozbiljnih problema i gubitaka u priozvodnji.
Štete mogu nastati u , povrtarstvu, cvećarstvu.

Aktivna supstanca: spore gljive Arthrobotrys oligospora (sastavni deo je mikroflore u zemlji), 1.5 x 105 CFUg.

Mehanizam delovanje i svojstva gljivice:

Spore gljive Arthrobotrys oligospora pušta oko sebe tkz.omče I njima hvata nematode.Prilepi se za nematode I nepušta ga dok god u njemu ima hranjivih materija

PREDNOSTI UPOTREBE ARTIS WP:

Niži troškovi po jedinici površine u odnosu na hemijska sredstva koja samo delomično rešavaju problem.
Delovanje traje 2-3 meseca (za razliku od hemijskih koji deluju 10-15 dana).
Veća sigurnost proizvodnje.
Nakon primene iziskuje smanjeni broj tretiranja hemijskim preparatima.
Veći prinosi.
Kvalitetniji plodovi.
Zdravi plodovi omogućuju bolje i dugotrajnije skladištenje.
Nema karence i nema štetnih ostataka.
Biološki preparat, može se upotrebiti u EKO proizvodnji – prijatelj prirode.

Način upotrebe:

Preparat treba uneti 2-3 nedelje prije sadnje ili setve na sledeći način.
Na oranu zemlje prskalicom naneti na površinu.
Preporučuje se 1% suspenzija (1 kg sredstva na 100 litara vode).
Kad je sredstvo nanesemo na površinu tada odmah moramo ponovno zafrezati kako bi sredstvo dospelo u dublje slojeve zemlje, 10-20 cm. Kod ratarskih kultura može se inkorporirati po oranju prije fine obrade zemljišta. Vlažnost zemlje treba biti srednja.
Sredstvo se može naneti i navodnjavanjem tako da se inkorporira po kulturi i nakon toga izvrši navodnjavanje sa 10-15 litara vode po m, I ovo treba ponoviti nakon 3 meseca ako se radi o kulturama dužeg uzgoja (paprika,paradajz,celer itd) .

Doziranje u povrtarskim kulturama:

Za povrtarske kulture na otvorenom preporučuje se u količinama 1,0-1,5 kg/ha. Prskanjem naneti na površinu prije setve ili sadnje i neposredno iza toga inkorporirati u površinski deo zemlje.

U plasteničkoj i stakleničkoj proizvodnji preporučuje se 400-500 g/1000 m Treba voditi računa da tank prskalice bude čista da ne bi bilo ostataka fungicida jer će tada ubiti gljivicu!!!

Kada je sredstvo inkorporirano sadnju možemo početi za 2-3 nedelje kada će gljivica početi delovati i kolonizirati. Ona živi i deluje 2-3 mjeseca u zemlji i za to vreme nesmemo ići sa drugim fungicidima (sredstva koja ubijaju gljivice) u zemlji.Osetljiv je I na neke herbicide (usporeno se razmnožava,pada opšti učinak),da bise izbegli ovi neželjni efekti potrebno je dobro isprati prskalice I rezervoar.Preparat unosimo samostalno bez mešanj sa herbicidima .Naljbolje ćemo postupiti ako herbicide unusimo nakon ovih radova.Da bi redovno “radio” gljivica temperature zemljišta treba da bude između +5 do 30 stepeni.

POSEBNA NAPOMENA:

Čuvati u orginalnom pakovnju na suvom i hladnom mestu, na temperaturi ne većoj od 15 °C (najbolje u frižideru ili podrumu). Ako se otvori pakovanje treba upotrebiti celu količinu jer ako ostavimo otvoreno I primi vlagu iz vazduh izgubiti će klijavost za 10 dana. Nakon upotrebe (misli se na vanjsku proizvodnju) ako padne nadprosječna veća količina padavina ili veći pljusak (80 mm-->) postoji mogućnost ispiranja pa tada treba ponoviti tretiranje.

Šifra proizvoda: 00204
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.