Bora WP

Mikrobiološki preperat protiv raznih štetočina insekata u zemljištu (žićar.grčica,podgrizajuće sovice,rovac I slične) Štete mogu nastati u svim kulturama, povrtarstvo, ratarstvo, voćarstvo, cvećarstvo, rasadničarska proizvodnja.

Aktivna supstanca: spore gljive Beauveria bussiana (sastavni deo je mikroflore u zemlji), min. u koncentraciji 1.5x107 CFUg.

Mehanizam delovanje i svojstva gljivice:

Svojim sekretima stvara nepovoljno uslove za insekte u zemljištu I štetočine izumiru. PREDNOSTI UPOTREBE BORA WP:

Niži troškovi po jedinici površine u odnosu na hemijska sredstva koja samo delomično rešavaju problem.
Deluje na sve vrste štetnih insekata u zemljištu
Delovanje traje 3 , 6 meseca (za razliku od hemijskih koji deluju 15-30 dana).
Veća sigurnost proizvodnje.
Nakon primene iziskuje smanjeni broj tretiranja hemijskim preparatima.
Nema karence i nema štetnih ostataka.
Biološki preparat, može se upotrebiti u EKO proizvodnji – prijatelj prirode.

Način upotrebe:
Preparat treba uneti 2-3 nedelje prije sadnje ili setve na sledeći način.
Na površinu orane zemlje prskalicom naneti na površinu.
Preporučuje se 1% suspenzija (1 kg sredstva na 100 litara vode).
Kad je sredstvo nanesemo na površinu tada odmah moramo ponovno zafrezati kako bi sredstvo dospelo u dublje slojeve zemlje, 10-20 cm. Kod ratarskih kultura može se inkorporirati po oranju prije fine obrade zemljišta. Vlažnost zemlje treba biti srednja.
Sredstvo se može naneti i navodnjavanjem tako da se inkorporira po kulturi i nakon toga izvrši navodnjavanje sa 15 litara vode po m2, I ovo treba ponoviti nakon 3 meseca ako se radi o kulturama dužeg uzgoja (paprika,paradajz,celer itd) i ako je zemlja izrazito zaraženo spomenutim gljivicama jer one dolaze iz dubljih slojeva zemlje i nakon 2 meseca postoji mogućnost zaraze. Doziranje u ratarskim kulturama:
Za ratarske kulture preporučuje se u količinama 1,0-2,0 kg/ha. Prskanjem naneti na površinu prije setve i neposredno iza toga inkorporirati u površinski deo zemlje ili pola doze inkorporirati prije setve a drugu polovinu nakon nicanja sa tim da preparat apliciramo neposredno prije padavina kako bi ga upralo u dublje slojeve zemlje.

Doziranje u povrtarskim kulturama:
Za povrtarske kulture na otvorenom preporučuje se u količinama 2,0-3,0 kg/ha. Prskanjem naneti na površinu prije setve ili sadnje i neposredno iza toga inkorporirati u površinski deo zemlje.
U plasteničkoj i stakleničkoj proizvodnji preporučuje se 400-500 g/1000 m2.
Treba voditi računa da tank prskalice bude čista da ne bi bilo ostataka fungicida jer će tada ubiti gljivicu.
Kada je sredstvo inkorporirano sadnju možemo početi za 2-3 nedelje kada će gljivica početi delovati i kolonizirati. Ona živi i deluje 3-6 meseci u zemlji i za to vreme nesmemo ići sa drugim fungicidima (sredstva koja ubijaju gljivice) u zemlji.Da bi redovno “radio” gljivica temperature zemljišta treba da se kreće u interval + 5 do 30 stepeni

Proizvodnja rasada:
Preporučuje se koristiti i u supstratu u samom početku kod uzgoja presade u količinama 1 kg na 500 m supstrat ili zalivanjem u koncentraciji 2-3 grama na 10 litara vode kako bi pospešilo zdrav razvoj korenovog sistema ili 15-20 grama na 100 m2 rasade.

POSEBNA NAPOMENA:
NE SME DA SE MEŠA sa preparatom TRIFENDER wp!!!
Čuvati u orginalnom pakovnju na suvom i hladnom mestu, na temperaturi ne većoj od 15 °C (najbolje u frižideru ili podrumu). Ako se otvori pakovanje treba upotrebiti celu količinu jer ako ostavimo otvoreno I primi vlagu iz vazduh izgubiti će klijavost za 10 dana. Nakon upotrebe (misli se na vanjsku proizvodnju) ako padne nadprosječna veća količina padavina ili veći pljusak (80 mm-->) postoji mogućnost ispiranja pa tada treba ponoviti tretiranje.

Šifra proizvoda: 00205
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.