Mikornavodnjavanje voća i povrća

U praksi, pod pojmom mikronavodnjavanja, podrazumevamo sisteme kap po kap i sisteme sa mikrorasprskivačima. Svi ovi sistemi su vodo i energo štedljivi, a zbog samog kvaliteta navodnjavanja prinosi i kvalitet proizvoda se povečava u proseku 20 - 40% u proizvodnji povrća i voća nego ako bismo koristili konvencionalno navodnjavnje (tifoni, vodeni topovi, kišna krila).

Kapljaljući sistemi (kapljači, trake, cevi) su veoma vodo štedljivi, trake koristimo za proizvodnju povrća (jedno godišnja upotreba), dok kapljače i cevi (više godišnja upotreba) za proizvodnju voća. Kod ovih sistema treba znati da jako su osetljive na kamenac, gvozđe, mangan, pesak, zato treba posebnu paznju posvetiti filtraciji vode za navodnjavanje. Bez obzira na vrstu filtracije, dolazi do začepljenja kapljača 2 do 3 godine. Ipak zbog povoljne cene ovih sistema velika je upotreba u poljoprivrednom navodnjavanju.

Sistemi sa mikrorasprskivačima, takođe su vodoštedljivi, a energo štedljivost je ista sa kapljaljućim sistemima (radni pritisak 1 do 3bar). Zasada kod nas manje je rasprostranjen nego kapljaljući sistemi, jer prvenstveno malo se zna o njima. Ono što posebnom vrednoščom odlikuju ovi sistemi, da pored navodnjavanja mozemo vršiti: hlađenje, podesiti vlaznost vazduha, vršiti odbranu od prolećnog mraza, prihranjivati, u proizvodnji voća i povrća. Nisu osteljivi (ne zapušuju se) na kamenac, gvozđe i mangana iz vode. Ovi sistemi su skuplji od kapljaljućih sistema ali ako pogledamo da sa mikrorasprskivačem mozemo uraditi pet vrsta tehniku navodnjavanja (sa kapljaljućim sistemima dve tehnike) onda vredi razmisliti o njihovim koriščenju. Vek trajanja je višestruk (10-15 godina) u odnosu na kapljaljući sistem.

Sistemi mikronavodnjavanja su slozeni, nikako ne preporučujemo da samostalno projektujete i sastavite, zato je tu naš stručni tim da Vam pomogne. Pozovite nas!

SA SISTEMOM MIKRORASPRSKIVAČA SMANJIĆETE VAŠE IZDATKE PROIZVODNJE A POBOLJŠAĆETE KVALITET I PRINOS!

KUPITE SADA KOMPLETNE SISTEME - POPUST 10 %

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.