Trifender WP
Trifender WP

Osnovni problemi u proizvodnji proizlaze zbog nepoštovanja ili nemogućnosti (plastenici, staklenici) provođenja plodoreda (4-5 godina) iz ekonomskih i drugih razloga a i većina štetnih gljiva parazitira na više domaćina što dodatno otežava proizvodnju. Ta greška u tehnologiji proizvodnje dovodi do razmnožavanje gljivičnih patogena u zemlji od kojih su najčešći iz roda Pythium (proizvodna rasada), Phytophthora, Rhizoctonia (krompir), Verticilium (paprika), Fusarium (paprika,lubenice,dinje,žitarice) te Sclerotinia (salata,suncokret,uljana repica,soja) te do ozbiljnih problema i gubitaka u priozvodnji.

Štete mogu nastati u svim kulturama, povrtarstvo, ratarstvo, voćarstvo, cvećarstvo, rasadničarska proizvodnja.

Aktivna supstanca: spore antagonističke gljive Trichoderma asperellum (sastavni deo je mikroflore u zemlji), min. u koncentraciji 2 x 1 000 000 000 kom/g.

Mehanizam delovanje i svojstva gljivice:

Trichoderma asperellum ima višestruko pozitivno delovanje u zemlji:
U svojim sekretima ima antibiotsko delovanje i deluje nepovoljno na štetne mikroorganizme. Parazitira i uništava druge štetne gljivice u zemlji poput Pythium, Phytophthora, Rhizoctonia, Verticilium, Fusarium te Sclerotinia. Prodire u hife drugih gljiva i apsorbira njihov sadržaj. Kolonizira i zauzima životni prostor od drugih štetnih gljivica.
Stvaranje bioloških stimulansa i hormona (auxin, citokinin, giberellin) koji potiču bolji rast biljke i veći prinos.
Pospešuje razgradnju celuloze u upola kraćem vremenskom periodu, i omogućava uzimanje nekih elemenata (hranjiva) koji su inače nedostupni u izvornom obliku za biljku (Mn4+® Mn2+, Cu2+® Cu1+, Fe3+® Fe2+).
U svojim produktima sadržava korisne supstance koje poboljšavaju rast biljaka, te razgrađuje nepovoljne oksidativne (enzime, toksine) materije koje su nastale izlučivanjem mikroba i drugih štetnih organizama.
U proseku povećava prinos od 10-30% i preporučava se primeniti i na površinama gde nema napada od gore spomenutih štetnih gljivica.

PREDNOSTI UPOTREBE TRIFENDER WP:

Niži troškovi po jedinici površine u odnosu na hemijska sredstva koja samo delomično rešavaju problem.
U velikoj meri eliminira štete uzrokovane uticajem štetnih gljiva.
Delovanje traje 3 meseca (za razliku od hemijskih koji deluju 10-15 dana).
Veća sigurnost proizvodnje.
Nakon primene iziskuje smanjeni broj tretiranja hemijskim preparatima.
Veći prinosi.
Kvalitetniji plodovi.
Zdravi plodovi omogućuju bolje i dugotrajnije skladištenje.
Nema karence i nema štetnih ostataka.
Biološki preparat, može se upotrebiti u EKO proizvodnji – prijatelj prirode.

Način upotrebe:

Preparat treba uneti 2-3 nedelje prije sadnje ili setve na sledeći način.
Na površinu orane zemlje prskalicom naneti na površinu.
Preporučuje se 1% suspenzija (1 kg sredstva na 100 litara vode).
Kad je sredstvo nanesemo na površinu tada odmah moramo ponovno zafrezati kako bi sredstvo dospelo u dublje slojeve zemlje, 10-20 cm. Kod ratarskih kultura može se inkorporirati po oranju prije fine obrade zemljišta. Vlažnost zemlje treba biti srednja.
Sredstvo se može naneti i navodnjavanjem tako da se inkorporira po kulturi i nakon toga izvrši navodnjavanje sa 15 litara vode po m, I ovo treba ponoviti nakon 3 meseca ako se radi o kulturama dužeg uzgoja (paprika,paradajz,celer itd) i ako je zemlja izrazito zaraženo spomenutim gljivicama jer one dolaze iz dubljih slojeva zemlje i nakon 2 meseca postoji mogućnost zaraze.

Doziranje u ratarskim kulturama:

Za ratarske kulture preporučuje se u količinama 0,5-1,0 kg/ha. Prskanjem naneti na površinu prije setve i neposredno iza toga inkorporirati u površinski deo zemlje ili pola doze inkorporirati prije setve a drugu polovinu nakon nicanja sa tim da preparat apliciramo neposredno prije padavina kako bi ga upralo u dublje slojeve zemlje.

Doziranje u povrtarskim kulturama:

Za povrtarske kulture na otvorenom preporučuje se u količinama 1,0-1,5 kg/ha. Prskanjem naneti na površinu prije setve ili sadnje i neposredno iza toga inkorporirati u površinski deo zemlje.

U plasteničkoj i stakleničkoj proizvodnji preporučuje se 400-500 g/1000 m Treba voditi računa da tank prskalice bude čista da ne bi bilo ostataka fungicida jer će tada ubiti gljivicu.

Kada je sredstvo inkorporirano sadnju možemo početi za 2-3 nedelje kada će gljivica početi delovati i kolonizirati. Ona živi i deluje 2-3 meseca u zemlji i za to vreme nesmemo ići sa drugim fungicidima (sredstva koja ubijaju gljivice) u zemlji.Da bi redovno “radio” gljivica temperature zemljišta treba da se kreće u interval + 5 do 30 stepeni Ako se vršila dezinfekcija zemlje (npr. Basamid) treba pričekati bar 15 dana nakon njegove primene i tek nakon toga ići sa Trifender-om.

Proizvodnja rasada:

Preporučuje se koristiti i u supstratu u samom početku kod uzgoja presade u količinama 1 kg na 500 m supstrat ili zalivanjem u koncentraciji 2-3 grama na 10 litara vode kako bi pospešilo zdrav razvoj korenovog sistema ili 15-20 grama na 100 m2 rasade.

POSEBNA NAPOMENA:

Čuvati u orginalnom pakovnju na suvom i hladnom mestu, na temperaturi ne većoj od 15 °C (najbolje u frižideru ili podrumu). Ako se otvori pakovanje treba upotrebiti celu količinu jer ako ostavimo otvoreno I primi vlagu iz vazduh izgubiti će klijavost za 10 dana. Nakon upotrebe (misli se na vanjsku proizvodnju) ako padne nadprosječna veća količina padavina ili veći pljusak (80 mm-->) postoji mogućnost ispiranja pa tada treba ponoviti tretiranje.

Šifra proizvoda: 00203
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.